Tigersås Följ Oss på Instagram Vår YouTube Kanal Gilla Oss på Facebook Hickory Liquid Smoke Bullfighter Sjögräsnudlar Chicken Wing Magic Pepper Tony Chachere's BBQ Magic Sakura GoChuJang Shirataki Panko Sesamfrön


Paul Prudhomme växte upp på en gård nära Opelousas i Lousiana som den yngste av 13 syskon. Endast sju år gammal - då hans systrar hade lämnat föräldrahemmet - ansågs han vara stor nog att börja hjälpa till i köket. Vid sin mammas sida lärde han sig värdet av att använda färska kvalitetsprodukter. "Vi hade ingen elektricitet, vilket förstås betyder att vi heller inte hade något kylskåp. Därför var vi tvungna att använda färska råvaror. Jag lärde mig att uppskatta örter och grönsaker från trädgården, nyslaktade kycklingar och fisk och kräftor direkt från bygdens floder. Råvarorna, mammas talanger i köket, hela familjens kärlek till matlagning och ätandet och den glädje vi alla delade vid matbordet - har influerat min matlagning", säger han.

Redan i unga år visste Paul Prudhomme att han ville ägna sitt liv åt kokkonsten. Efter skolan reste han i många år omkring i USA och arbetade på alla möjliga sorters restauranger. Han lärde sig så mycket han kunde om ingredienser och olika matlagningsstilar vart än i landet hans resa tog honom. "Ibland när jag tyckte att maten var för smaklös brukade jag smyga i lite torkade örter och extra kryddor", säger han. "När matgästerna gav mig komplimanger för rätterna jag lagat, försökte jag komma ihåg vad jag använt. Eftersom det var svårt att hålla allt i huvudet började jag skriva ner det på små lappar som jag gömde i fickorna. Ibland upptäcktes detta, vilket ledde till att jag inte var vidare populär bland chefskockarna."

Så småningom, när han tröttnat på att resa omkring, slog han sig ner i New Orleans - endast 14 km från barndomshemmet. Där förfinade han sina kunskaper och rönte uppskattning på en respektabel restaurang i stadsdelen Garden District. 1979 öppnade han, tillsammans med sin nu bortgångne fru K Hinrichs Prudhomme, K-Paul's som ursprungligen var tänkt som ett enklare matställe för det lokala klientelet. Men ryktet spred sig om de magiska smakupplevelser som tillagades i det lilla köket och det dröjde inte länge förrän matgäster från både när och fjärran började kopiera några av de fantastiska rätter som Paul Prudhomme skapat - sotad fisk (blackened redfish) och sotad biff (blackened steak) är några av de mest imiterade rätterna.

Hans första kokbok - Chef Paul Prudhomme's Louisiana Kitchen, som låg på New York Times topplista i flera veckor 1986, innehåller en hel del av de recept som han ursprungligen skapade för restaurangens räkning. Tillsammans med sina bröder och systrar och deras respektive skrev han The Prudhomme Family Cookbook, som inte bara innehåller familjens recept hemifrån, utan också en livfull beskrivning av deras kulturella bakgrund. I Seasoned America förmedlar Chef Paul den oefterhärmliga känsla för traditionella recept som han snappat upp på sina resor genom landet. Och i Fork In The Road handlar det om rätter där smakerna känns igen men där både fetthalt och kolesterolhalt är mycket lägre än normalt.

Chef PaulPrudhomme's Pure Magic är den enda av hans kokböcker där recepten specifikt bygger på Magic Seasoning Blends, medan Fiery Foods That I Love innehåller recept som kittlar både fantasin och smaklökarna med sina nyskapande kombinationer av olika ingredienser och kryddor. Kitchen Expedition tar med läsaren/kocken på ett äventyr inspirerat av matlagningslektioner han fått av andra kockar och rätter han njutit på sina världsomspännande resor. Chef Pauls åttonde kokbok, Chef Paul Prudhomme's Louisiana Tastes, som gavs ut våren 2000, ger läsaren en mer detaljerad insikt i hur matlagningsprocessen fungerar. Chef Paul blandar här också spännande ingredienser från hela världen med traditionella metoder och matvaror från Louisiana och skapar genom detta rätter som är lika roliga att laga som att äta.

Fyra av dessa kokböcker - Fork In The Road, Fiery Foods That I Love, Kitchen Expedition och Louisiana Kitchen - finns också som matlagningsvideos och TV-serier. TV-serierna kan man se på lokala stationer över hela USA. Prudhomme, som idag är en av USA:s mest kända kockar, har ofta synts i amerikansk TV. Han har bland annat varit gäst hos Bryan Gumbel på The Today Show och hos Joan Lunden på Good Morning America, samt medverkat i CBS This Morning med Forrest Sawyer, Live with Regis and Kathie Lee och i Larry King Live.

Chef Paul var också den första kocken från USA som fick motta det eftertraktade franska Merité Agricole-priset och 1986 hedrades han med "Culinarian of the year" av American Culinary Federation. Han har skrivit i och omnämnts i prominenta amerikanska tidningar som Life, Time, Omni, Newsweek, Bon Appetit, Metropolitan Home, Travel and Leisure och Playboy. Han och hans team har lagat mat åt statsöverhuvuden, till exempel då Ronald Reagans invigdes som president och på kongressens årliga barbecue.

Eftersom han aldrig nöjer sig med att vila på sina lagrar utan alltid är redo att lära sig nytt, fortsätter Chef Paul Prudhomme att resa, experimentera och utveckla nya utsökta recept.

Om Magic Seasoning Blends

Fröet till företaget såddes i hans medvetande på den tiden då han reste runt i USA och smög ner smakfulla kombinationer med torkade örter och kryddor i de alldagliga rätter som serverades på restaurangerna där han jobbade. Väl tillbaka i Louisiana fortsatte han att tillsätta sina unika blandningar till recept, och när matgästerna frågade honom om hemligheten bakom hans kryddning brukade han ge dem små paket med kryddblandningar att ta med hem.

Dessa paket visade sig bli oerhört populära, och det tog allt mer tid i anspråk att färdigställa dem. Efter diskussioner med sina anställda enades man om att paketen kunde säljas på egen hand, i en egen verksamhet.. Ett sådant arrangemang skulle inte bara ge personalen mer tid till sina egentliga sysslor, det skulle också göra det möjligt för många fler matlagningsintresserade att tillsätta Chef Pauls kryddningar i sin mat direkt i hemmen.

På så sätt föddes Magic Seasoning Blends. Det fanns hinder i vägen förstås, men genom uthållighet och påhittighet växte företaget till dagens fabrik med 53 anställda, distribution i 50 delstater och export till 28 länder.Bulliard's Louisiana Nellie & Joe's Mezap Sakura Risberg Flower Brand Koreasortiment Rajah Koningsvogel Lee Kum Kee TryMe Chef Paul Tony Chachere Squid Brand Mae Ploy
Send Us an E-mail