Tigersås Följ Oss på Instagram Vår YouTube Kanal Gilla Oss på Facebook Hickory Liquid Smoke Bullfighter Sjögräsnudlar Chicken Wing Magic Pepper Tony Chachere's BBQ Magic Sakura GoChuJang Shirataki Panko Sesamfrön
 

Miso soppa


Vit Miso pasta är gjord på mjölksyrejäst sojabönspasta.
Sojabönorna blandas med salt, vatten och en bakteriekultur, sedan får de stå och jäsa i 1 till 3 år. Det finns olika varianter av misopasta, ju mörkare desto längre lagrad. Används till miso soppa, i grytor och såser.



Dashi buljong
Dashi no moto, ett färdigt buljongpulver smaksatt med Bonito (torkad fisk).
Blanda 10 gram pulver med 2 liter vatten för soppa till 10 personer.


Wakame

Är en torkad alg som vid blötläggning snabbt vecklar ut sig till tunna, gröna "blad". Används ofta i soppor exempelvis misosoppa, men också i inläggningar.


   
Tofu
Proteinrik sojabönost (mjölkfri) som framställs genom att man kokar och krossar sojabönor till en pure. Därefter pressar man ut en sojamjölk och tillsätter koaguleringsmedel. Slutligen pressas allt överflödigt vatten bort och man får en fast massa. Mjuk tofu (röd) används ofta i efterrätter men man kan också köra tofun i en mixer med kryddor till en sås.
Fast eller hård tofu (blå) används främst i soppor eller i wokade rätter.

 

Sushi

 
Sushi-su
, en risvinägerblandning för smaksättning av sushiris.
Blanda 4 msk risvinäger, 4 msk socker och 1 tsk salt.
Vinägern måste värmas för att sockret skall lösas upp.
Blandningen skall därefter hastigt kylas ner i kallt vattenbad.
Finns också som färdigblandad sushi-su mix i flaska, artikel 027.

 
Nori
, lövtunna ark av kokade, pressade, torkade och rostade alger.
Kallas ofta för sjögräsblad, men är egentligen en rödalg.
Bred ett tunt lager med ris som är smaksatt med sushi-su på ett Noriark och lägg på valfritt "pålägg". Lägg det fyllda arket på en bambumatta och rulla ihop, skär sedan rullen i skivor

 
Gari, tunt skivad ingefära som marineras i en sötsyrlig lag av risvinäger och kryddor. Gari äter man mellan sushi bitarna för att neutralisera smaklökarna.

 
Wasabi, japansk stark pepparrot.
Finns i pulverform som blandas med vatten till en mjuk pasta eller som färdig pasta i tub.
 

Tillagnings av Sushiris
Beräknat för 4 personer
beroende på typ av sushi

Skölj 6 dl ris i kallt vatten.
Fyll kastrullen med 6 ½ dl vatten.
Häll i riset och låt stå i 20-30 minuter
Koka upp riset och låt det koka livligt i 1-2 minuter

Täck med tillslutande lock och låt det sjuda på lägsta värme i 15 minuter
Ta av kastrullen från spisen och låt det vila i 10-15 minuter

Bred ut riset på ett fat eller en bricka och låt riset svalna till 37 grader.
Häll i 1 ½ dl Sushi-su och blanda väl.
Forma sedan avlånga ris kuddar.

Ta valfritt "pålägg" t.ex. lax och stryk på en tunn rand Wasabi
Lägg sedan laxbiten på riskudden
Servera med små koppar med japansk soja och gari.

 

Variation av "pålägg"

Shake-lax
Ebi-kokta räkor
Aama ebi-råa räkor
Ika-tioarmad bläckfisk
Takuwan-gul, inlagd rättika




Kannikama-crabsticks
Ikura-laxrom
Unagi-grillad ål
Hotate gai-pilgrimsmusslor


Avocado-California rolls
Tako-åttaarmad bläckfisk
Hokki-musslor
Tamago yaki-omelett rulle

 

Bulliard's Louisiana Nellie & Joe's Mezap Sakura Risberg Flower Brand Koreasortiment Rajah Koningsvogel Lee Kum Kee TryMe Chef Paul Tony Chachere Squid Brand Mae Ploy
Send Us an E-mail