Tigersås Följ Oss på Instagram Vår YouTube Kanal Gilla Oss på Facebook Hickory Liquid Smoke Bullfighter Sjögräsnudlar Chicken Wing Magic Pepper Tony Chachere's BBQ Magic Sakura GoChuJang Shirataki Panko Sesamfrön

Det Koreanska Köket

Det koreanska köket är färggrant, smakrikt och varierat. Och det tillhör troligen världens mest hälsosamma. För genomsnittskoreanen är maten lika mycket hälsa som mättnad. Olika rätter sägs ha olika egenskaper: lugnande, uppiggande eller stärkande.

Stapelvaran kimchi – alltså kål och andra grönsaker som syrats – anses som fantastiskt nyttigt eftersom den är smaksatt av tre dokumenterat nyttiga ingredienser: vitlök, ingefära och chili. För övrigt smaksätts maten ofta med gochujang, ett slags aromatiskt kryddig fermenterad chili i pasta, pulver eller såsform (bibimbap) samt soja, bönpasta, vitlök och sesam.

Bland annat äter man grillat kött i tunna skivor inslagna i olika salladsblad tillsammans med dippsåser. Till många måltider äts mustiga och suggestiva buljongsoppor och det finns alltid ris som tillbehör. Förmågan att variera tillagningen av grönsaker, kött, fisk och skaldjur är imponerande. Wokning, ångkokning, marinering och grillning är vanliga metoder.


 

Basvaror när man skall laga Koreansk mat
Sojasås (ljus)
Vitlök (färsk eller krossad i burk)
Sesamolja (mild)
Ris (rundkornigt)
Go Chu Jang röd fermenterad stark chilipasta
Go Chu Karu röda chiliflingor
Daenjang Koreansk sojabönspasta
Ingefära (färsk eller krossad i burk)
Salladslök (färsk)

Mirin (chungju) sött risvin
Torkad ansjovis (myulchi)
Rostade sesamfrön

Rostade skurna sjögräsblad (Gim)
Tjocka Udon nudlar(vete)
Platta Ramen nudlar
Cellofan nudlar av sötpoatis (dangmyun),
Sytrådstunna vetenudlar (somyun).
Tofu bönost fast
Bi Bim Bap sås
Panko ströbröd
Kinakål
Rättika
Kålrötter
Morötter



Prova några rätter från Korea:


Bi Bim Bap
Bi Bim Bapsås
Kim Chi
Bulgogi Koreansk Barbeque
Koreanska marinerade Böngroddar
Koreansk spenatsallad

Se vårt Koreanska sortiment här

Artikel DN - Smaka på heta Seoul

 

Bi Bim Bap
(2 pers)

Bi Bim Bap är det koreanska kökets svar på vår pyttipanna.
Basen är ris och grönsaker som morötter, rättika och inlagd gurka.
Allt toppas med exempelvis strimlat nötkött eller kyckling och ett stekt ägg.
Slutligen rörs allt ihop med den starka koreanska Bi Bim Bapsåsen.

Ingredienser:
300g strimlad lövbiff
2 ägg
2 msk ljus soja
1 msk mirin
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
2 msk farinsocker
½ tunt skivad gurka, skivad med osthyvel.
100g finstrimlad rättika
100g finstrimlade morötter
1 tsk ris vinäger
2 dl rundkornigt kokt ris (sushi ris)
½ dl Bi Bim Bapsås

Marinad för köttet
Blanda samman 2 msk ljus soja, 1 msk mirin (sött risvin),
1 krossad vitlöksklyfta, 1 tsk sesamolja, 2-3 tsk farinsocker och lite salt och nymalen svartpeppar.

Häll över köttet och låt stå och dra i 30 minuter i kylskåp.

Marinad för grönsaker
Blanda samman 1 tsk risvinäger, 1 tsk farinsocker, en halv riven vitlöksklyfta och en nypa med

grovkrossad torka chili.

Rör om tills farinsockret har smält. Häll blandningen över tunt skivad gurka, finstrimlade rättika och morötter.

Låt stå och dra i kylskåp i 30 minuter.

Stek köttet hastigt i wok - eller stekpanna.
Stek 2 ägg lätt.
Lägg upp kokt ris i djupa skålar, lägg på grönsaker och strimlat kött.
Toppa med ett stekt ägg, häll på Bi Bim Bapsås och rör om.

Bi Bim Bap sås (finns också att köpa färdig i 283g flaska)

Ingredienser:
2 msk Gochujang chilipasta
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk risvinäger
1 tsk farinsocker
1 tsk sesamolja.

Blanda samman alla ingredienser och rör till en jämn sås.

 
 

Kim Chi

Kim Chi (mjölksyrade jästa grönsaker) är Koreas mest kända rätt,
kanske beror det på att man i Korea äter den till varje måltid - frukost, lunch och middag.

Ingredienser:
1 kg Kinakål
6 salladslökar

Saltlake:
1/2 dl salt
1 liter vatten

Marinad
1 msk Go Chu Jang chili pasta
1 msk riven färsk ingefära
2 msk finhackad färsk vitlök
2 msk fisksås eller ostronsås
1 msk farinsocker

Skölj kålbladen och skär dem i grova bitar.
Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen.
Lägg på en tallrik som tyngd och låt stå över natten.
Häll bort vätskan och skölj kålen noga under rinnande vatten.
Blanda samman gochujang pasta, ingefära, vitlök, fisksås och socker
Lägg den sköljda kålen i en skål och häll över marinaden
Packa kålsalladen tätt i en stor glasburk, lägg eventuellt en tyngd på kålen och sätt på ett lock.
Låt stå 5 dagar i kylskåp
Servera Kim Chi med finhackad salladslök
Färdig Kim Chi kan förvaras i kylskåp upp till 1 vecka.

Bulgogi Koreansk Barbeque
(4 pers)

Ingredienser:
800g färsk entrecote
4 dl rundkornigt sushi ris
2 msk Go Chu Jang lagrad chilipasta
1 huvud grönsallad
2 dl sesamolja
1 dl rapsolja
1 dl ljus japansk soja
3 st gula lökar
1 stor purjolök
3 msk farinsocker
3 st rivna vitlöksklyftor
Svartpeppar

Marinad
Skär köttet i tunna skivor, ta bort allt synligt fett.
Blanda samman sesamolja, rapsolja, soja, vitlök och farinsocker i en bunke
Finhacka halva purjolöken, en halv gul lök och lägg i marinaden.
Lägg i det strimlade köttet
Krydda med svartpeppar.
Låt köttet marinera i minst 30 minuter, gärna en timme.

Koka riset enligt anvisningar på paketet.
Skär tunna skivor av resterande gul lök och purjolök.
Hetta upp en stekpanna och stek köttet och grönsakerna.
Eftersom de är så tunt skivade så är allt klart på någon minut

Tag ett salladsblad och lägg i lite ris, kött, grönsaker och en klick med Go Chu Jang chilipasta.
Rulla ihop allt till ett litet paket och ät.

 

Koreanska marinerade Böngroddar

Ingredienser:
250g färska böngroddar
½ riven vitlök
1 tsk sesam olja
1 tsk rostade sesamfrön
1 nypa flingsalt

Rosta sesamfrön gyllenbruna i en stekpanna och krossa dem i en mortel
Koka böngroddarna i vatten i 1 minut (alternativt konserverade böngroddar som sköljs i kallt vatten).
Lägg upp i en skål och häll i sesamolja, vitlök och rostade sesamfrön
Blanda runt och servera.

 

Koreansk Spenatsallad

Ingredienser:
200g färsk babyspenat
2 tsk ljus soja
1 tsk sesamolja
½ riven vitlök
1 tsk rostade sesamfrön
1 finhackad salladslök
1 tsk farinsocker
1 tsk risvinäger

Rosta sesamfrön gyllenbruna i en stekpanna och krossa dem i en mortel
Blanda samman soja, sesamolja, vitlök, farinsocker och risvinäger, rör om tills farinsockret har smält. Lägg spenaten i en skål och häll över marinaden. Toppa med salladslök och rostade sesamfrön.

   

 

Bulliard's Louisiana Nellie & Joe's Mezap Sakura Risberg Flower Brand Koreasortiment Rajah Koningsvogel Lee Kum Kee TryMe Chef Paul Tony Chachere Squid Brand Mae Ploy
Send Us an E-mail